Barátságos környezet, családias hangulat
vár minden érdeklődőt.
FőoldalEsküvő és RendezvényszervezésUtazási Iroda
  Üdvözöljük   Magunkról   Utazási ajánlataink   Lastminute utak   Ajánlatkérés   Elérhetőségek   Partnerek

Online biztosításkötés
» Körutazások
» Magyarországi szállások
» TENGERI HORGÁSZTÚRÁK
» ÉSZAK-CIPRUS - A Földközi-tenger különlegessége
» Egzotikus utak
» Mediterrán üdülések
» Szálláshelyek a Világ körül
» NYELVTANULÁS LUXUSKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
» Városlátogatások
ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT


Részletek »
Észak-Ciprus »
TENGERI HORGÁSZTÚRÁK »
Ha az elsők között szeretne tájékozódni legfrissebb ajánlatainkról.

  • Írja be nevét, email címét, és kattintson a Küldés gombra.
  • Ha le szeretne íratkozni, válassza a leíratkozás opciót.
Név: 
E-mail: 
felíratkozás
leíratkozás 

 
Ajánlataink > Egzotikus utak » Afrika » Egyiptom » Városok és látnivalók »
Egyiptom - Kairó

Kairót gyönyörő emlékmővek és épületek otthonának, illetve különböző kultúrák olvasztótégelyének tekintik. Kairót az arab uralom idején alapították. Az arabok 642 körül szállták meg Egyiptomot. Közel 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, míg Afrikában és Közép-Keleten Kairó a legsőrőbben lakott város. A Kairón keresztülhaladó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak.

Látnivalók
Egyiptomi Múzeum
Az Egyiptomi Múzeum a világ egyik legnagyobb múzeumaként van számon tartva, mely közel 120000 mőremeknek a tárháza, visszamenőleg egészen Kr.e. 5000-ig. Itt található még Tutankhamonnak - sok más fáraó, és király között - a híres és csodálatos arany kincs győjteménye. Tényleg az egyik legszebb múzeum, mely megéri a látogatást.
Gízai Piramisok
A gízai piramisok területe a Föld azon látnivalói közé tartozik, melynek megtekintését nem szabad elmulasztanunk. Az ókori világ 7 csodájából az egyetlen ma is létező "A nagy piramis", mely lélegzetelállító a maga 2,3 millió kőtömbjével - melyek 1,5-15 tonna közötti súlyúak - és a mai napig misztikus titkokat rejt.
Szfinx
A Szfinx kíváncsi tekintetével, mely a horizontot kémleli, érezteti velünk az ókori egyiptomiak bölcsességét és nagyságát. Egyetlen kőből készült, mely a kor építészeinek és kőfaragóinak ügyességét dicséri. Memfisz (Men Nefer) Jelentése: őcsodálatos létezéső, mely elnevezés segíthet elképzelni, hogy az ókori Egyiptom első fővárosa hogyan is nézhetett ki csodálatos fehér falaival és lenyőgöző palotáival. Ménész király volt az építtetője az egyesített Egyiptom legelső fővárosának kb. Kr.e. 3100.
Szakkara
A lépcsős piramis épületegyüttes, mely Dzsószer fáraó nevét viseli, lenyőgöző létesítménye a nagy építésznek Imhotepnek, akit az ókori Egyiptomban az építészet és orvostudomány atyjának tekintettek, s akit később a görögök az orvoslás isteneként tiszteltek. Maga a lépcsős piramis a történelem legelső piramisaként van számon tartva (valójában nem a legelső piramisa a történelemnek ha felkeres minket megmondjuk miért), mely példája az ókori Egyiptom építészeti és vallási fejlődésének, valamint élő példája annak is, hogy az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebbek voltak, mint az akkor létező bármely más civilizáció. A piramis Kr. e. 2800 körül épült.
A citadella és Mohamed Ali mecset
A citadella az egyik jellegzetes pontja Kairónak. Hegyen helyezkedik el, ahonnan letekint az egész városra. Tökéletes választása volt Szaladinnak (a keresztesekkel vívott háborúk győztesének) ez a hely, mely otthont adott a kormányzásnak Egyiptomban és védelmezte is azt 10 éven át 1172-től 1182-ig. Néhány századdal később, egészen pontosan Kr.u. 1805-ben Mohamed Ali Pasa Egyiptom kormányzója lett. Neki köszönhetjük a csodálatos alabástrom mecsetet, mely a Citedella falain belül épült. Noha nem tartozik Kairó legrégebbi mecsetei közé, mégis az egyik legszebbnek tartják rokokó és barokk stílusú díszei, csodás kupolája és minaretjei miatt. Igazán megér egy látogatást.
Szultán Hasszán és El-Refai mecsetek
Szultán Hasszán 4 év alatt építette fel mecsetjét Kr.u. 1360-tól. Nem csak imaházként, de iskolaként is mőködött, ahol az iszlám vallást oktatták. Lenyőgöző méretei és építészeti stílusa nemcsak Egyiptom, de talán a világ egyik legnagyobb mecsetei közé emeli. A Refai mecsetet a Szuezi csatorna építtetője, Iszmail Pasa édesanyja építtette saját és családja sírjaként. Mecsetként is használják, de az egyiptomi történelem utolsó nagy királyai is ide vannak eltemetve: Farouk király, az ő édesapja Fouad király, valamint az utolsó Perzsa sah, Reda Pahlavi.

Ó-Kairó
Ó-Kairó egy szabadtéri múzeum gyönyörő mecsetjeivel, templomaival és zsinagógájával. A legimpozánsabbak és jelentősebbek:
1) Szűz Mária függő temploma
Az V. században alapították azt a kis szentélyt, amiből a VII. században létrehozták az eredetei templomot. Mindez egy római erődítmény - Babylon - két tornyára épült úgy, hogy a tornyok közötti légüres teret gerendákkal ívelték át. Ezért hívják függő templomnak.
2) Szent Szergiusz temploma
Egyiptom legrégebbi templomaként tartják számon, noha építészetileg nem az. A templom alatt található az a barlanglakás, ahol a szent család bujkált egyiptomi menekülésük alatt. Ez a hely később zarándokhely lett, és ezért kapta a templom ezt a megtisztelő címet.
3) Ben Ezra zsinagógája
Az egyiptomi zsidóközösség egyik leghíresebb zsinagógája szent hely. A legenda szerint ezen a területen vetette őt partra a víz, itt emelték ki a Nílusból, itt élt. Valamint itt volt az a találkozóhely, ahonnan elindultak a zsidók az újvilág felé, a híres Exodus. A zsinagógában őrzik az egyik legrégebbi Tóra tekercset, mely az V. századból származik.


Vissza

 Esküvő és rendezvény:    Helyszínek    Rendezvény kellékek    Autók  
 Utazás:    Görögország    Törökország    Egyiptom    Tunézia    Olaszország    Belföld  
by xGraFiX